Η λίστα ιστολογίων μου

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

 Θερμοευαίσθητο στυλόστυλό 

Ένα στυλό που ανακαλύφθηκε κυρίως για γραφή, όμως όσες/όσοι ασχολούμαστε με το ράψιμο, το κέντημα ή τις κατασκευές το χρησιμοποιούμε κατά κόρον!!!

Για μένα προσωπικά είναι ένα απ΄ τα πιο αγαπημένα και άκρως βοηθητικά γκατζετάκια, που τυχαία είχα ανακαλύψει πριν χρόνια όταν τα παιδιά άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για να γράφουν τα διαγωνίσματά τους στο σχολείο .

Με βοηθάει στο να μαρκάρω σημαδεύοντας ένα σημείο πάνω σε ένα ύφασμα ή να μεταφέρω ένα σχέδιο πάνω σε ύφασμα χωρίς να αφήσει μόνιμο αποτύπωμα καθώς, με τη βοήθεια της θερμότητας και συγκεκριμένα του σιδερώματος εξαφανίζεται το μελάνι του.
Τι είναι όμως ακριβώς αυτό το στυλό, πως ξεκίνησε αρχικά, πως δουλεύει, πως ανακαλύφθηκε, πότε κυκλοφόρησε;;;

Το θερμοευαίσθητο στυλό ή πιο απλουστευμένα το στυλό που σβήνει, κυκλοφορεί ευρέως εδώ και 10 χρόνια περίπου, όμως δεν ανακαλύφθηκε τόσο πρόσφατα.
Η ιστορία του ξεκινάει το 1975, εμπνεσμένο από την αλλαγή των χρωμάτων των φθινοπωρινών φύλλων, θεωρητικά λοιπόν ξεκίνησε ως μελάνι μεταμόρφωσης και πιο συγκεκριμένα ως μελάνι που αλλάζει χρώμα.

Πατενταρισμένο το 1975 ως μελάνι Metamo (συντομία του αγγλικού (ελληνικού) metamorphosis), χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα προϊόντα από ποτήρια, σκεύη κουζίνας γενικά, ακόμη και παιχνίδια, όπου θα άλλαζαν χρώμα καθώς κάποιος τα βύθιζε σε κρύο νερό και τούμπαλιν.
Μέχρι το 2002, αναπτύχθηκαν όργανα γραφής που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά αλλαγής χρώματος του μελανιού Metamo. Καθώς η τεχνολογία βελτιώθηκε και οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διαφορετικούς τύπους μελανιού σε διαφορετικές θερμοκρασίες, γεννήθηκε το συγκεκριμένο μελάνι FriXion που είναι πατενταρισμένο απ΄την εταιρεία Pilot.

Το μυστικό πίσω από τη μαγεία βρίσκεται στο συγκεκριμένο μελάνι που χρησιμοποιεί τρεις τύπους χημικών ενώσεων οι οποίες βασίζονται στην ευαισθησία οξέος-βάσης και θερμοκρασίας:

Ειδικοί τύποι βαφής που αλλάζουν χρώμα κατά την αντίδραση με οξέα

Ενώσεις που δρουν ως οξέα για την παραγωγή της αλλαγής χρώματος και

Ενώσεις που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στην οποία θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση χρώματος

Όταν λοιπόν τρίβουμε το μελάνι με τη γόμα σκληρού καουτσούκ, η θερμότητα από την προκύπτουσα τριβή προκαλεί την ενεργοποίηση της ένωσης ανίχνευσης θερμοκρασίας των ενώσεων οξέος, εξουδετερώνοντας τη βαφή, έτσι κάνουν το μελάνι ουσιαστικά να εξαφανίζεται!
Λόγω των θερμικά αντιδραστικών ιδιοτήτων του, το μελάνι μπορεί να επανεμφανιστεί όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν κάτω από -10 οC . Άρα ακόμη κι αν σβήσουμε κάτι με την ειδική γόμα μπορούμε να το επαναμφανίσουμε με τη βοήθεια της ψύξης.

** Σε χαρτί που το έχουμε δοκιμάσει με τα παιδιά όντως επανεμφανίζεται αυτό που έχουμε σβήσει σε ύφασμα δεν το έχω δοκιμάσει 😁

Εσείς το γνωρίζετε αυτό το στυλό κι αν ναι το χρησιμοποιείτε, σας βολεύει;;; Πείτε μας τις εμπειρίες σας στα σχόλια!!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Αναστασία μου!!!
    Θα ψάξω να βρω αυτά τα στυλό γιατί σίγουρα τα χρειάζομαι!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε εδώ το σχόλιό σου!